BLW - fördelar, tips och råd?


Vi har blandat. Vissa dagar han hon fått burkmat (vid nödhamburgaren :-P) och när det har passat har hon fått av vår mat. Har hon plockat själv och tröttnat/inte känns mätt så har vi skarvat med burkmat. Vi har ofta gett ganska stora bitar (typ majskrokstorlek) då det är lättare för små barn att hålla då, även om de inte har pincettgreppet. Man märker rätt snabbt om det passar barnet bättre med stora eller små bitar. Det viktigaste är nog att det är mjuka bitar som de kan mosa sönder i munnen med få eller inga tänder
Lillebror här fick det av vår mat som passade honom, sen fyllde vi upp med bröstmjölk. Han satt med ganska tidigt vid matbordet och fick plock av vår mat, t ex potatis, morot och lite senare även kyckling, fisk osv. Åt vi något mer såsigt fick han en sked och fick slabba bäst han ville. En del hamnade tom i munnen. Har aldrig ätit burkmat, var vi ute ammade han bara, en riktig tuttfis.
Men att låta dem sitta med och få känna och smaka tror jag är bästa sättet att skapa både intresse men också en sund inställning till mat. Ens egen mat är ju ändå den de ska äta många år framöver, lika bra att börja med den direkt tänker jag.
Storebror åt både vår egen mat och burkmat, hade inga riktig matrutiner när han var bebis så då var burkmat jättebra. Men han har vart betydligt kinkigare med maten än lillebror, vet inte om det hänger ihop dock.
Vi körde på BLW från första smakportionen när Ingrid var 4 månader. Hon fick då en stor bukett kokt broccoli som hon fick bita och suga på. Sedan fick hon testa kokt blomkål, banan, potatis osv.m. Vi var inte där och pillade eller hjälpte eftersom själva grejen ju var att hon skulle äta på eget initiativ, inte att hon skulle bli matad.
Något som vi ibland hade svårt att komma ihåg var att kväljningar(finns ett bättre ord i om BLW som jag glömt) INTE är synonymt med att kvävas. Kroppens reaktion när något retar luftstrupen är ju att hosta, inte kräkas. De gånger mat fastnar och barnet inte kan andas, blir det helt tyst eftersom ingen luft kommer in eller ut. Skulle barnet börja hosta eller få svårt att andas måste man självklart vidta åtgärder, men även då är det ju viktigt att hålla sig lugn(vilket är assvårt även om man vet exakt vad som pågår och hur man ska agera).
Vi körde i alla fall med BLW parallellt med amning, följt av ersättning(precis som med vanliga smakportioner var inte huvudsyftet med BLW att uppfylla näringsbehovet) tills Ingrid efter några veckor tappade intresset och bara ville äta puréad mat, vilket hon gjorde tills hon var långt över året. Vi köpte aldrig burkmat pga finns inga veganska alternativ, utan slängde bara ner vår lagade mat i mixern med lite havregrädde. Vill ni testa BLW med Gry kan det vara bra att tänka på(obs EJ rekommendationer eller uppmaningar)att:
1. Inte ge bitar när hon är hungrig, för att undvika att hon blir för ivrig att få i sig någonting.
2. Ge bitar som inte går att stoppa hela i munnen, gärna stavar.
3. Inte reagera i panik när hon låter utan titta så att hon andas och tuggar/spottar/sväljer/känner.
4. Låta det ta sin tid och tänka på att barn som äter BLW går över helt till fast föda senare än barn som matas med puré.
5. Inte se det så mycket som näringsintag utan som ett sätt att vänja barnet vid vanlig mat.
5. Inte göra en stor grej av att äta.
Ber om ursäkt för världens längsta och rörigaste kommentar men skyller på sömnbrist och att jag skriver på mobilen........ Hoppas i alla fall det går att ta sig igenom väggen av text samt att ni hittar en bra lösning (:
Med vår yngsta fick vi lite ofrivilligt låta henne från början äta själv då hon vägrat bli matad i princip. Hon ammades nästan helt till hon var 8 månader då hon inte var så intresserad av annat så när hon väl började äta var hon ju lite äldre och redo. Hon fick små små bitar av det vi åt, eller annat om vi åt olämplig mat och så satt hon och plockade själv. Det blev mycket små pastabitar, potatis, fisk, kyckling och korv. Och majs och andra plockvänliga grönsaker har hon älskat.
Med stora tjejen varvade vi. Vid varje måltid fick hon alltid nått att plocka med själv samtidigt som vi matade henne. Då var det lättare att se då hon fick i sig ordentligt, vilket var svårare med lilltjejen. Men man får ge lite extra mellis/flaska om man är osäker och barnet inte verkar helt nöjd :)
Prova er fram. Verkar hon vilja äta själv så låt henne få prova men av erfarenhet är det samtidigt jäkligt skönt om de låter sig bli matade OCKSÅ 😄
Grötpinnar är superbra! Bra konsistens och går fort att göra. Gjorde dessa till Freya i flera månader http://www.blw.nu/recept/blwmammans-grotpinnar/
Potatis, morot, ägg. Extra fett kan man ge på en sked, kokosolja eller smör till maten :)
Vi kör BLW med vår 8månaders. Hon sitter med vid bordet och får bitar av vår mat hon kan hålla i handen. Hela tanken med BLW är lite att dom ska få vänja sig vid mat och smaker i sin egen takt, oftast är dom mycket senare att få i sig hela måltider utan man kompletterar med flaska eller amning. Vår skrutt tycker att det är gott och spännande men det är inget hon blir mätt på än så länge. I hardcore BLW ger man bara fast mat och man rekomenderar inte att mixa med puréer. Vi har dock även gett lite gröt och annat kladdigt men hon får alltid äta helt själv. Den stora fördelen är att hon har älskat typ allt hon har fått smaka, hon verkar gilla att äta och sitta vid bordet tillskillnad från storebror som hatade allt vi erbjöd och fortfarande är jättesvårt med maten. Det kan ju vara bara att det är skillnad mellan barnen också, det behöver ju verkligen inte ha med matintroduktionen att göra.
Har du sett den här sidan? http://www.blw.nu
Å mitt favoritämne! Har skrivit ett långt inlägg om detta (http://handelsevis.wordpress.com/2017/04/27/borja-ata-med-blw-metoden/ ) för en halvår sedan ungefär men ger en sammanfattning: Vi har låtit vår lilla äta helt med BLW-metoden och aldrig haft några burkar eller pureer. Hon är nu ett år och äter allt vi serverar (favoriterna är lax i alla former, alla typer av vit sås samt köttbullar) och kan äta själv både med händerna, sked och gaffel (! Vill så gärna!) men föredrar oftast händerna. En period i somras brukade hon dänga en sked i handen på den som satt närmast och kräva att bli matad men det gick över. I början serverade vi mycket rotsaker i ugn, då blir de lagom mjuka samt att klyftor eller stavar ofta är en bra form för små händer att hålla.
Jag tror inte det finns några nackdelar utom kladdet. När vi måste äta på andra platser (typ på tåget) tackar jag inte mig själv för att hon är van vid att få kladda men det är ju så sällan samt har redan gått över (kladdet alltså)
Vi har inte oroat oss för mängden hon äter, är hon hungrig äter hon, är hon inte så äter hon inte. Typ så. Inga barn svälter sig själva tänker jag. Däremot vägrar vår att äta om hon har blöt blöja eller behöver kissa så då måste det fixas först. Ett blöjbyte mitt i maten är rätt vanligt här. Då fortsätter vi bara måltiden efteråt.
Läs på på blw-sidorna om det känns osäkert men annars kör på! Industrimat har ju bara funnits en begränsad tidsperiod så att det skulle vara så farligt att skippa den tror jag inte på.
En smart grej är att göra strimlor av potatis, morot, sötpotatis med skalaren (eller spiralizer) och sedan grädda dem på en ugnsplåt. Då blir de liksom mjuka och krispiga och smälter typ i munnen. Jättebra form att äta för småbarn och roligt!
Och ja, hon kommer att "sätta i halsen" som i att klökas eftersom små barn har kräkreflexen jättelångt fram i munnen och det är BRA. Det är då hon lär sig hantera maten i munnen och hur hon ska stoppa in den och mosa runt med tungan. Risken att hon får luftvägsstopp är däremot liten. Kanske lika liten som för alla barn. Ge inte mat som är extra riskabel, som runda saker: korvslantar, cocktailtomat, köttbullar hela nötter utan klyfta och krossa lite. Då är risken mycket liten.
BLW är sjukt billigt, enkelt och roligt! Glömde jag något nu? Maila mig om du vill :-)
Lycka till med maten!
Www.blw.nu, där finns massa info, tror det kan vara bra att läsa på om kräkreflexer och hur den utvecklas. Har kört blw med båda mina och tyckt det varit enkelt men kladdigt. Jag uppskattar att mina barn ätit själva och att jag därför kunnat äta samtidigt. Mina säkra kort är avokado, majs och ärtor, paprika, gurka, ugnsbakade rotsaker, pasta, fiskpinnar, tofu, böner(fr början mosade jag dom om dom var lite hårda) lycka till
Vi har kört "klassisk" matintro med stora barnet och blw med lilla. Det finns olika åsikter om detta men i min mening är blw ett sätt att introducera mat, inte ett sätt att äta. Alla barn oavsett om de börjar med puréer eller inte kommer ju så småning om börja äta bitar, dock betyder inte det att alla barn ätit enligt blw. Nu tex är den lilla 11 månader och äter all fast föda själv, får kanske två flaskor per dygn och ammar lite på småtimmarna. Jag räknar matintrot som färdigt, därmed är blw färdigt, dock skulle vi inte helt plötsligt börja mata honom.
Jag vill inte knäppa nån på näsan genom att definiera blw men om man ger sig in i disskussionsforum tex om blw så kan det vara bra att veta vad folk där oftast menar.
Det började för oss med stora barnet, hon blev introducerad till mat genom pure och gröt och blev matad. Det gick bra och portionerna ökade gradvis, efter ett tag fick hon även börja plocka med lite mat själv. Men när vi närmade oss 9 månader blev det trögare, hon ville inte alltid bli matad, vid 10 månader tog det stopp, inte en sked gick att peta i henne. Då fick jag tips att läsa på blw sidor och lärde mig om det. För även om matintrot redan är gjort så finns det ändå massa bra tips och enkla sätt att göra maten lättare för små barn att äta utan att bara mosa den.
När det va dags för nästa barn så kände jag att jag ville slippa trugandet med matning och körde blw istället. Om ni vill går det ju absolut att blanda matning och plockmat, eller bara skippa matningen och bar köra plockmat. Det jag tycker varit fördelarna har varit att det inte är upp till mig att se till att han äter, det är upp till honom, mitt jobb är bara att erbjuda maten. Om han äter lite eller inget alls så får han bröst/flaska när han vill. Det är svårt att se hur mycket de äter men jag litar på att han äter så mycket han behöver, sen om det är fast föda eller flaska spelar inte så stor roll åtminstone upp till över 1 årsåldern. Sen att man kan äta själv medans barnet äter är också skönt, dock mer städning efteråt.
Du ville inte läsa fler böcker men om nån annan som söker info så är Smakäventyret en bok jag gillade, den handlar inte om blw men om matintro och barn och mat överlag, finns på bibblan också.
Vår son vägrade all puread mat förutom frukt och gröt, så vi provade bitar av vanlig mat istället och det gick mycket bättre. I början blev det mycket kokta stavar av rotfrukter, fiskbullar, avokado, ärtor, broccoli, makaroner, bröd och dylikt (smörgåsrån med massa smör på 😅👌). Efter måltiderna fyllde vi på med amning för att vara säkra på att han blev mätt. Där i början lagade vi nästan alltid annan mat till honom än det vi åt. Kan även rekommendera att slänga ihop grötpinnar eller muffins, toppen att ha med när man är ute! Det är hur enkelt som helst, lovar.
Vid 1 år åt vår son själv med bestick och nu när han är snart 1,5 blir han nästan förnärmad om han får en sked. Ge mig en gaffel för bövelen! 😂
Vår lille på 6 månader älskar mat och allt vi ger honom. Så han får smaka lite av vår mat, vilket är små små bitar. Men vi matar honom med sked och jag försöker ge honom skeden när han ätit klart så han ska öva, men han har tyvärr inte riktigt fattat att han kan göra själv än 😅 Men fick tipset av min kompis att ha lite ljust och osötad bröd som man delar smått o låter ligga på bordet, så kan de öva o plocka bäst de vill, samtidigt som man ger burkmat/hemmalagad. Då vet man att de får i sig tillräckligt också 😊 Lycka till!